آرشیو بلاگ

پف زیر چشم و راه‌های درمان آن

مواجه شدن با ورم و پف زیر چشم در آینه وقتی که صبح‌ها از خواب بیدار می‌شوید، احتمالا صحنه آشنایی برای شما به نظر می‌آید. با اینکه وجود این ورم‌ها ممکن است برایتان آزاردهنده باشند، اما معمولا تاثیری بر روی بینایی یا سلامتی شما ندارند و فقط یک مشکل زیبایی به شمار می‌رود.
خوشبختانه محصولات زیادی در بازار محصولات مراقبت از پوست وجود دارند که می‌توانند روند کاهش پف را تسریع بخشند. محصولاتی همچون ماسک دور چشم یا پچ زیر چشم به مرور مشکلاتی مانند پف، چین و چروک و تیرگی این ناحیه را برطرف و ظاهر دلخواه‌تان را برای شما بازآفرینی می‌کنند.
ماسک دور چشم با عصاره خیار ARFA

اما قبل از آنکه درمورد آنها صحبت کنیم مهم است که اول بدانیم چه چیزی باعث پف کردن زیر چشم می‌شود.

چگونگی شکل گیری پف زیر چشم

اصلی‌ترین عامل ایجاد پف زیر چشم، افزایش سن و پیری پوست است. پف زیر چشم زمانی ایجاد می‌شود که بافت چربی که در حفره استخوانی جمجمه از چشم محافظت می‌کند شروع به فشار آوردن به جلو و پر کردن فضاهای زیر چشم کند.
این امر به این دلیل اتفاق می‌افتد که فرآیندهای پیری باعث نازک شدن غشاء یا سپتوم می‌شوند و معمولا چربی را در هر دو پلک بالا و پایین نگه می‌دارد. با نازک شدن غشاء، چربی ورم می‌کند و با فشاری که رو به جلو می‌آورد باعث پف کردن چشم‌ها و ایجاد حلقه‌های تیره زیر چشم می‌شود.
نکته قابل توجه این است که گاهی اوقات این اصطلاحات به جای یکدیگر استفاده می‌شوند. پف زیر چشم با پلک‌های متورم و ملتهب که در اثر آلرژی، عفونت، التهاب یا ضربه ایجاد می‌شود متفاوت است و این دو نباید با یکدیگر اشتباه گرفته شوند.

پف زیر چشم هنگام صبح

به بیان ساده‌ هنگامی که ما در خواب شبانه هستیم پلک نمی‌زنیم و این یکی از دلایل ایجاد ورم است. پلک زدن برای چشم همانند راه رفتن برای پا است. هنگامی که پاها حرکت نمی‌کنند، برخی افراد دچار تورم در اندام تحتانی خود می‌شوند که این امر به محض شروع راه رفتن از بین می‌رود و ماهیچه‌های پا مجددا شروع به گردش خون می‌کنند.
همین روند در رابطه با پلک‌ها هم صدق می‌کند. بنابراین هنگامی که صبح‌ها از خواب بیدار می‌شوید و شروع به پلک زدن می‌کنید، مقداری از این پف‌ها به خودی خود از بین می‌روند.

علل ایجاد پف زیر چشم

دلایل مختلفی وجود دارد که افراد دچار ورم یا پف زیر چشم می‌شوند، برخی از این دلایل عبارتند از:

  • غذاهای پرنمک
  • عوامل ژنتیکی
  • مشکلات سینوسی
  • کم‌آبی بدن
  • خستگی و کم‌خوابی
  • فشار کاری
  • گریه کردن
  • افزایش سن

۹ علتی که باعث به وجود آمدن پف زیر چشم می‌شوند

چگونه پف زیر چشم را از بین ببریم؟

  • استفاده از محصولات مراقبتی از پوست دور چشم

با پیشرفت روزافزون مطالعات پزشکی و زیبایی، روش‌ها و درمان‌های مختلفی برای کاهش و رفع پف زیر چشم در دسترس می‌باشند. درمان‌های خانگی و محصولات مراقبتی از پوست دور چشم نقش بسزایی در کاهش و رفع این مشکل دارند. انواع مختلف این محصولات مانند ماسک دور چشم و ماسک زیر چشم با هدف کاهش و از بین بردن مشکلات مربوط به پوست دور و زیر چشم تولید و روانه بازار محصولات مراقبتی از پوست چشم شده‌اند. ماسک‌های دور و زیر چشم معمولا کار جوانسازی این ناحیه را انجام می‌دهند و از این طریق آثار پف زیر چشم را محو می‌کنند.

البته توصیه می‌شود در صورتی که ورم‌ زیر چشم شما بسیار برجسته و نگران‌کننده‌ بود، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • تغییرات در سبک زندگی و عادات

اثر تغییر عادات بر کاهش پف زیر چشم

با اعمال تغییراتی در سبک زندگی می‌توان به کاهش ورم‌ها کمک بسیاری کرد. به عنوان مثال کارهایی نظیر خوابیدن بر روی چند بالش به طوری که به گردن‌تان آسیبی نرساند، کاهش مصرف نمک در غذاها حداقل به مدت یک هفته، اطمینان حاصل کردن از اینکه اتاق خواب شما، علی‌الخصوص تخت خواب‌تان عاری از هر گونه آلرژن باشد و شستن هفتگی روبالشی‌ می‌توانند از مواردی باشند که به شما در کاهش این ورم‌ها یاری می‌رسانند.

  • کنترل استرس

سطح استرس بر سطح کورتیزول تاثیرگذار است. هورمون کورتیزول تاثیر قابل توجهی در شدت پف زیر چشم دارد. در نتیجه افرادی که سطح استرس واضطراب بالایی دارند، دچار آکنه در سطح پوست خود می‌شوند. می‌توانید با انجام فعالیت، ورزش روزانه و مدیتیشن میزان اضطراب خود را تا حد بسیاری کاهش دهید.

  • رژیم غذایی سالم و مناسب

غذاهای شور عامل اصلی احتباس آب هستند. احتباس آب یکی از عواملی است که می‌تواند ظاهر زیر چشم را تحت تاثیر قرار دهد. اگر با مصرف غذاهای شور، نمک زیادی را وارد بدن خود کنید، آب به سمت ناحیه‌ای که نمک بیشتری وجود دارد حرکت می‌کند تا غلظت نمک را کاهش دهد.
مکمل‌های کلاژن که شامل هر غذای حاوی ویتامین A مانند هویج و فلفل و غذاهای غنی از ویتامین C که ضد التهاب و محلول در آب هستند برای مقابله با این امر مفید واقع می‌شوند. آناناس نیز حاوی بروملین است که از تورم و پف جلوگیری می‌کند. می‌توانید این مواد را در طول روز به شکل ویتامین در آبمیوه‌ها و یا به عنوان غذای کامل مصرف کنید.

  • هیدراته نگه داشتن بدن

نقش آبرسانی پوست در رفع پف زیر چشم

کم‌آبی بدن نیز نقش پررنگی در ایجاد این مشکل ایفا می‌کند. کم آبی بدن با تشدید اثرات مصرف نمک فراوان و غذاهای شور، اثرات نوشیدن مشروبات الکلی و خواب ضعیف و ناکافی، پف زیر چشم را بدتر کند. حفظ آبرسانی مناسب بدن باعث افزایش گردش خون می‌شود. گردش خون مناسب به حذف مایع اضافی از ناحیه چشم کمک می‌کند. یک بطری آب روی میز یا کنار تخت یا جایی که در معرض دیدتان باشد بگذارید و به مقدار کافی آب بنوشید.

چگونه پوست خود را آبرسانی کنیم؟

  • آرایش خود را کامل پاک کنید

گاهی آرایش در گوشه چشم ما گیر می‌کند و باعث شکل گیری پف در ناحیه زیر چشم می‌شود. به همین دلیل مهم است که هر شب پس از پاک کردن آرایش، پلک‌ها را به آرامی و با احتیاط لایه‌برداری کنید. یک پارچه نرم و مرطوب را به آرامی روی سطوح پلک و ریشه مژه‌ها بکشید. این کار به آرامی سلول‌های سطحی شل را از بین می‌برد و از تجمع آن‌ها بر روی خط مژه‌های شما جلوگیری می‌کند.

  • استراحت کافی

استراحت کردن به اندازه کافی امری واجب و ضروری است زیرا میزان استرس و در نتیجه سطح کورتیزول را کاهش می‌دهد، که در نهایت به جلوگیری از ایجاد پف چشم کمک می‌کند. استراحت کردن نه تنها به ذهن شما زمان می‌دهد تا بازسازی و تجدید قوا کند، بلکه همین کار را برای بدن شما نیز انجام می‌دهد.
تاثیر استراحت کردن بر چشم نیز دقیقا مانند همین مورد است. اگر مشکل خواب دارید بدانید که تنها نیستید و نگرانش نباشید. راه‌هایی برای بهبود کیفیت خواب وجود دارد که می توانید آن‌ها را امتحان کنید.

  • جذب آفتاب به اندازه و با حفاظت مناسب

استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب و عینک آفتابی که از چشمان شما در برابر اشعه‌های مضر UV محافظت می‌کنند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. زمانی که افراد کرم ضد آفتاب می‌زنند، معمولا ناحیه دور چشم خود را فراموش می‌کنند. نور مضر خورشید نه تنها باعث سرطان پوست می‌شود، بلکه در ایجاد چین و چروک و پیری پوست هم موثر است. نور خورشید کلاژن و الاستین را تجزیه می‌کند و منجر به ایجاد ورم‌ زیر چشم، افتادگی و پف‌کردن پوست می‌شود.

  • آلرژی و حساسیت

بر خلاف باور عموم که آلرژی همراه با علائم بسیار است، بسیاری از افراد حتی بدون داشتن کوچک‌ترین علائمی دچار آلرژی می‌شوند و حتی متوجه آن نمی‌شوند. در برخی از افراد آلرژی حتی بدون داشتن خارش، چشم‌ها را تحریک و باعث تجمع مایع در زیر چشم شود که نتیجه این روند، ورم و پف زیر چشم خواهد بود.
پزشکان به طور معمول آنتی‌هیستامین‌هایی مانند زیرتک و کلاریتین را برای کسانی که آلرژی فصلی دارند پیشنهاد می‌کنند تا به کاهش ورم‌های چشمی ناشی از آلرژی کمک کنند.

  • استفاده از محصولات ارگانیک

تتراپپتید -۵ و هپارین سولفات موادی هستند که در کاهش پف زیر چشم موثر واقع می‌شوند. این دو ماده همچنین حاوی مواد آبرسان قوی برای مرطوب کردن پوست می‌باشند. برخی از سایر مواد ارگانیک همچون کافئین، عصاره دانه قهوه، عصاره چای، عصاره کاکائو و ویتامین K هم برای تقویت ناحیه دور چشم پیشنهاد می‌شوند.

درمان‌های خانگی و سریع رفع پف زیر چشم

  • کمپرس سرد

خنک کردن ناحیه زیر چشم، جریان خون را کاهش می‌دهد که با این کار التهاب و تورم زیر چشم نیز کمتر می‌شود. برای این کار می‌توانید از هر چیز سردی مانند کیسه یخ، برش‌های سرد خیار و یا قاشق‌های سرد استفاده کنید و آن‌ها را برای چند دقیقه روی چشمان بسته خود قرار دهید.

  • کافئین

کافئین منقبض کننده عروق است. به بیان ساده، کافئین رگ‌های خونی را منقبض می‌کند. بسیاری از شرکت‌های تولید کننده لوازم آرایشی برای کاهش پف زیر چشم، کرم‌های دور چشم حاوی کافئین را عرضه می‌کنند. راه در دسترس و خانگی درمان پف زیر چشم با استفاده از کافئین، استفاده از چای کیسه‌ای کافئین‌دار خنک بر روی چشمان بسته شما می‌باشد.

درمان‌های پزشکی و بدون جراحی و رفع پف زیر چشم

این نوع درمان‌های غیر تهاجمی پف و ورم زیر چشم را از بین می‌برند و ناحیه زیر چشم را صاف و یکدست می‌سازند.

  • فیلر

همانطور که می‌دانید فیلر یک ماده پرکننده و ژله مانند از جنس اسید هیالورونیک است که متخصص پوست آن را در جایی که ناحیه زیر چشم و گونه به یکدیگر می‌رسند تزریق می‌کند. تزریق در مطب پزشک و با بی حسی موضعی انجام می‌شود. اثرات فیلر زیر چشم از ۶ تا ۱۲ ماه ماندگار هستند.

  • لایه برداری با لیزر

این روش درمانی برای حذف لایه‌های سطحی پوست، چین و چروک زیر چشم و تحریک رشد کلاژن جدید و ایجاد پوستی سفت و مستحکم‌تر صورت می‌گیرد. بسته به نوع پوست و مقدار زمانی که فرد در معرض نور خورشید می‌گذرانیم، نتایج درمان با لیزر می‌تواند برای سال‌ها باقی بماند.

  • لایه برداری شیمیایی

لایه برداری شیمیایی نیز از طریق لایه‌های سطحی پوست انجام می‌شود. استفاده از محلول‌های شیمیایی برروی سلول‌های قدیمی، سلول‌های مرده پوست را در خود حل‌ می‌کند تا پوست سفت‌تر و روشن‌تر زیرین را به نمایش بگذارد. بسته به نوع پوست و میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید، نتایج می تواند تا چند سال باقی بماند.

درمان با جراحی

لیفت پلک پایین (بلفاروپلاستی)، یک عمل سرپایی است که در آن جراح میزان چربی ناحیه زیرین چشم را دوباره تنظیم کرده و ماهیچه و پوست را سفت می‌کند تا ظاهری صاف در این ناحیه ایجاد کند. در بیشتر موارد، لیفت پلک پایین باعث می‌شود ورم و پف زیر چشم برای همیشه از بین برود.
معمولا افرادی که این درمان جراحی را انجام می‌دهند، در آینده نیاز به جراحی مجدد و مراقبت‌های این چنینی نخواهند داشت اما گاهی برخی از بیماران برای درمان پف زیر چشم نیاز به درمان‌های متعددی دارند، مانند ترکیب لایه‌برداری با لیزر با فیلر زیر چشم یا لیفت پلک.

تفاوت پف زیر چشم و پلک‌های متورم

پف زیر چشم معمولا به دلیل افزایش سن، عوامل ژنتیکی و احتمالا کمبود خواب است. اما گاهی اوقات برخی از ما تورم پلک را با پف زیر چشم اشتباه می‌گیریم.
بر خلاف پف زیر چشم، پلک‌های متورم ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های ذیل باشند:
آلرژی چشم
بیماری چشمی تیروئید
چشم صورتی
سایر عفونت‌های چشمی
التهاب همراه با سندرم چشم خشک
نارسایی کلیه و سایر بیماری‌های سیستمیک
بلفاروكالازیس

نکته مهم

اگر پلک‌ها به طور ناگهانی متورم شوند، احتمالا نشانه‌ای از وجود یک مشکل پزشکی زمینه‌ای هستند که در این صورت توصیه می‌شود حتما به پزشک مراجعه کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *